Skötseltips

Här hittar du information kring skötsel av din hatt!

Sköta om en filthatt

En filthatt fräschas upp genom att ånga och borsta den. Om hatten har blivit dammig så rekommenderas att använda en hattborste och roller. Använd aldrig rengöringsmedel eller fläckborttagning, det förvärrar oftast skadan. Förvara hatten på en hatthylla eller i en hattask och se till att kronan och brättet inte blir ihoptryckt. Undvik att förvara hatten i direkt solljus då den kan blekna med tiden. 

Sköta om en panamahatt

Ju tätare en panamahatt är flätad desto finare kvalité är det. För att kunna rulla ihop en panamahatt måste stråna vara mjukgjorda av fukt för att inte brytas under rullningen. Vi rekomenderar dock inte att rulla ihop en panamahatt eftersom den kommer tappa sin form och stråna går sönder lätt. Palmen som strået görs av växer på Ecuadors kust och för att få kallas panamahatt måste den vara flätad i Ecuador. För att på bästa sätt hantera hatten ska du undvika att ta av och på den genom att hålla på kronan, använd istället brättet. Vid resa rekommenderas att ha den som handbagage eller på dig då den lätt spricker i strået om den blir ihop tryckt i baggaget. Tar man vara på sin panamahatt så kommer den hålla länge!

Fler funderingar?

Du kan alltid ringa, maila eller komma in i butiken om du har någon fråga kring din hatt. Önskas en förminskning, förstoring, byte av band eller bara en uppfräschning kan vi fixa det i butiken. Har det skett en större skada, önskas att stuka om hatten eller andra större förändringar så arbetar vi tillsammans med modister och hattmakare.